Astianpesukoneen kytkennän ja irrotuksen hoitaa aina SOL Kiinteistöpalvelut Oy:n valtuutettu putkimies. Tämä on asukkaalle veloitukseton palvelu, jonka asukas itse varaa soittamalla p. 020 5700 200 ja sovi aika asennukselle.
Palvelu on käytössä myös poismuuttotilanteessa, joten poismuuttava asukas soitathan ja sovi aika, niin putkimies käy irrottamassa astianpesukoneen.
Tilaa kytkentä/irrotus viisi arkipäivää ennen toivottua ajankohtaa.
Jos asunnon kunnossa on huomautettavaa ja Nokian Vuokrakodit Oy joutuu teettämään puolestasi siivouksen tai korjauksia, laskutamme niistä olemassa olevan asukaslaskutushinnaston mukaan. Normaalista kulumisesta ei laskuteta.
Asukassivut palvelevat sinua asumiseen liittyvissä asioissa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Asukassivuilta löydät tärkeimmät tiedotteet, maksutietosi sekä tietoa asumisesta ja kotitalostasi. Lisäksi asukassivujesi kautta voit tehdä vikailmoituksen ja päivittää omat yhteystietosi.
Asukassivuja voi käyttää kaikki Vuokrakotien asukkaat. Kirjautua voit helposti nettisivujemme alareunassa olevasta linkistä. Ensimmäisellä kerralla kirjautuminen vaatii rekisteröitymistä, mikä tapahtuu ensisijaisesti verkkopankkitunnuksilla. Rekisteröitymisen yhteydessä luot käyttäjätunnukset, joilla jatkossa kirjaudut omille käyttäjäsivuillesi. Klikattuasi asukassivujen linkkiä rekisteröityminen ja kirjautuminen sujuvat sivuston ohjeita seuraamalla. Jos on kysyttävää tai ongelmia, niin otathan yhteyttä asiakaspalveluumme.
Asukassivuilta löydät muun muassa seuraavat tiedot.
Tiedotteet– kohtaan on koottu kotitaloasi koskevat tiedotteet. Täältä löydät helposti ajankohtaiset asiat, tiedot remonteista, vesi- tai sähkökatkoista sekä talon tapahtumista.
Ilmoitukset– kohdasta voi jättää huoltopyynnön tai muun ilmoituksen ja näet tiedot tekemistäsi ilmoituksista. Huomioi, että kiireelliset vikailmoitukset kuten putkivuodot tehdään aina puhelimitse.
Oma talous– kohdasta löydät tiedot suorituksistasi ja maksuistasi.
Kiinteistön tiedot– kohdasta löydät tarkempia tietoja kotitalostasi ja esimerkiksi linkin pelastussuunnitelmaan.
Dokumentit– kohdasta löydät muita yleisiä tiedotteita ja dokumentteja, kuten järjestyssäännöt, vakuutustiedot ynnä muuta vastaavaa.
Toivomme, että asuminen on sinulle helppoa ja viihtyisää, siksi kehitämme ja päivitämme sivuja jatkuvasti, niin että ne palvelisivat paremmin teitä asukkaita!
Rekisteröidy käyttäjäksi tai kirjaudu sivuille
Kun haluat muuttaa meiltä vuokraamastasi kodista toiseen, täytä sähköinen asuntohakemus sivuillamme. Hakemuksessa voit kertoa perusteluja, miksi sinun on tarpeen hakea uutta kotia. Huomioithan, että sinun on täytynyt asua nykyisessä vuokra-asunnossasi vähintään vuoden, ennen kuin voit hakea vaihtoa. Ennen muuttopäätöstä sisäisissä siirroissa tehdään asunnon tarkastus sekä vuokranmaksun tulee olla ajantasaista.
Asumisviihtyvyys on meille tärkeää ja joskus häiriöilmoituksen tekeminen on ainoa vaihtoehto rauhan palauttamiseksi kotitaloon.
Mikäli havaitset häiriötä, esimerkiksi lemmikkikoira haukkuu yksin ollessaan asunnossa, voit ystävällisesti kertoa tilanteesta asukkaalle. Voi olla mahdollista, että asukas ei ole tietoinen koiran haukkumisesta.
Mikäli havaitset toistuvaa häiriötä, teethän asiasta kirjallisen ilmoituksen Nokian Vuokrakodeille. Ilmoituksessa on oltava seuraavat tiedot:
- Mistä huoneistosta häiriö aiheutuu?
- Tarkat tiedot häiriön ajankohdasta päivämäärineen ja kellonaikoineen.
- Kuvaus, minkälaisesta häiriöstä on kyse?
- Oletko ollut yhteydessä häiriön aiheuttajaan?
Kirjallinen ilmoitus on palautettava vuokranantajalle kahden eri asunnossa asuvan henkilön allekirjoittamana. Kirjallisen ilmoituksen perusteella Nokian Vuokrakodit Oy voi ryhtyä toimiin asumisrauhan palauttamiseksi. Ilmoituksen tekijöiden tietoja ei kerrota häiriön aiheuttajalle, kun asiaa käsitellään vuokranantajan taholla, mutta häiriöilmoituksen allekirjoittajien tulee kuitenkin olla valmiita toimimaan todistajina mahdollisessa oikeuskäsittelyssä. Onneksi näin tapahtuu harvoin.
Yö aikaan tapahtuvasta häiriöstä, uhkaavasta tilanteesta tai tilanteesta, joihin liittyy rikos, on syytä olla yhteydessä poliisiin. Poliisin tavoitat numerosta 112.
Valmiin pohjan asumishäiriöstä ilmoittamiselle löydät kohdasta lomakkeet
Lähes jokaiselle huoneistolle on mahdollisuus vuokrata ainakin yksi lämpötolpallinen autopaikka. Osassa kohteissamme tämä ei kuitenkaan ole mahdollista autopaikkojen rajallisen autopaikkamäärän vuoksi (esimerkiksi Vihnuskatu 36, Kaarikatu 6-8 sekä Kaarikatu 10-12).
Autopaikan käyttökorvaus 10 €/paikka/kk, joka maksetaan vuokran yhteydessä samalla laskulla. Autopaikkoja vuokrataan vain säännöllisesti käytössä ja rekisterissä olevan auton tai moottoripyörän säilytykseen.
Vieraat voivat pysäköidä ajoneuvonsa piha-alueilla ainoastaan vieraspaikoille. Ajoneuvoja voi pysäköidä ainoastaan merkityille pysäköintipaikoille. Piha-alueilla ajoa tulee välttää, jotta ne pysyvät turvallisina ja viihtyisinä kaikille.
Muutamissa kohteissamme on vuokrattavana myös lämmitettyjä autotalleja. Autotalleja on eri kokoisia ja vuokra määräytyy tallin koon mukaan.
Lisätietoja Vuokrakotien asiakaspalvelusta numerosta 03 5652 2900 tai voit laittaa meille viestiä asukassivujen kautta https://nokianvuokrakodit-asukassivut.etampuuri.fi/
Avaimet noudetaan asiakaspalvelustamme vuokrasuhteen alkamispäivänä erikseen sovittavana ajankohtana. Avaimia voi noutaa ainoastaan arkipäivinä.
Mikäli kotiavaimesi katoaa asumisesi aikana on asunnon ulko-oven lukko sarjoitettava uudelleen. Olethan avaimen katoamistilanteessa yhteydessä Vuokrakotien asiakaspalveluun p. 03 5652 2900 tai laita meille viesti asukassivujen kautta https://nokianvuokrakodit-asukassivut.etampuuri.fi/
Pääsääntöisesti vuokralainen ei saa suorittaa asunnossa omatoimisesti korjaus-ja muutostöitä. Rikkinäisistä ja huoltotoimenpiteitä vaativat korjaukset tulee viipymättä ilmoittaa asiakaspalveluun tai kiinteistöhuoltoon. Vuokralaisen tulee omalta osaltaa pitää asunto siistissä kunnossa ja välttää esim. tarpeetonta palokuormaa.
Vuokranantajalla on tarpeen mukaan oikeus tulla tarkistamaan huoneiston kunto ja huomattaa asukasta asunnon hoidosta. Huoneistotarkastuksesta ilmoitetaan vuokralaiselle etukäteen. Vuokranantajalla on oikeus suorittaa välittömästi hoitotoimenpide tai korjaus- tai muutostyö, jota ei voida lisävahinkoa aiheuttamatta siirtää. Asukkaan irtisanottua vuokrasopimuksensa on vuokranantajalla oikeus irtisanomisaikana esitellä asuntoa potentiaalisille asiakkaille sopimalla ajankohta vuokralaisen kanssa etukäteen.
Poistoilmaventtiilien säätöjä ei saa muuttaa, koska silloin koko talon ilmanvaihtovaihto häiriintyy. Ilmanvaihtoventtiilit on puhdistettva riittävän usein imuroimaalla tai pyyhkimällä. Älä pyöritä venttiilin keskellä olevaa lautasta, etteivät säädöt muutu.
Ikkunoiden yhteydessä olevat korvausilmaventtiilit on syytä pitää aina auki. Korvausilma päästetään keittiöön erillisen venttiilin kautta tai ikkunanpuitteiden tiivistämättömästä osasta.
Kotitalouksien jätteiden käsittely ja lajittelu on järjestetty kohteiden jätepisteissä. Pääsääntöisesti kohteissa on käytössä lasin, metallin ja biojätteen keräysastiat ja myös ekologisesti kestävänä ratkaisuna on otettu käyttöön muovinkierrätysastiat käyttöön jokaisessa yhtiön omistamassa kiinteistössä. Lajittelemalla kotitalousjätteesi osallistut osaltasi sekajätteen määrän pienentämistavoitteeseen.
Muuttourakkaa tai remonttia tehdessäsi, huolehdithan jätteiden oikeasta käsittelystä. Televisiot tai keittiön tuolit eivät kuulu taloyhtiön roska-astioihin. Viethän ne kaatopaikalle tai kierrätykseen.
Romuautot ovat ikävä ilmiö missä tahansa. Nokialla Kankaantaan teollisuusalueella Purkamo Lahtinen ottaa vastaan autonromuja korvauksetta osoitteessa Hirvenpolku 3, Kankaantaan teollisuusalueella.
Kodinkoneista pääsee eroon ilman kaatopaikkamaksua toimittamalla rikkoutuneet tai käytöstä poistetut laitteet asianmukaisesti viralliselle keräyspisteelle. Keräyspisteet löydät kierrätys.info – sivulta.
Rakennus, jossa asutte, on paitsi teidän myös naapurienne koti. Noudattamalla järjestyssääntöjä ja hyvää naapurisopua luotte ympäristöönne tyytyväisyyttä ja viihtyvyyttä. Paras tae viihtyvyydelle on se, että jokainen itse asuu ja käyttäytyy niin kuin toivoisi naapurinsa tekevän.
1. Hiljaisuus
Asukkaiden asumisrauhaa häiritsevä toiminta asunnoissa on kielletty, erityisesti kielto koskee klo 22.00 – 07.00 välistä aikaa. Liian kova melu päivälläkin voi häiritä naapureitasi. Naapureiden suostumuksella voidaan kuitenkin sallia järjestettäväksi perhejuhlia ym. tilaisuuksia, jotka kestävät myöhempäänkin kuin klo 22.00:een.
Kylpeminen ja suihkussa käynti samoin kuin runsas veden laskeminen on sallittu vain klo 06.00 – 23.00 välisenä aikana. WC-pöntön huuhtelua tulisi välttää klo 23.00 – 06.00 välisenä aikana.
2. Yleiset tilat
Talon yhteisissä tiloissa on avotulen teko, paloluukkujen avaaminen, ikkunoiden ja ovien auki jättäminen on edesvastuun uhalla kielletty. Yhteisiä tiloja ei saa käyttää varastona. Moottoripyörien ja mopojen säilyttäminen pyöräsuojassa on kielletty. Oleskelu talojen porraskäytävissä ja muissa yhteisissä tiloissa on ehdottomasti kielletty, lukuun ottamatta valvottua kerhotoimintaa kerhotiloissa.
Rakenteiden tärvelemisestä, ikkunoiden särkemisestä, seinien raapimisesta ym. vahingon tuottamisesta vaaditaan syylliseltä täysi korvaus. Asunnot on pyrittävä pitämään siistinä jokaisen oman edun vuoksi. Mikäli asukas asentaa (yhtiön lupa oltava) huoneistonsa ikkunoihin sälekaihtimet tai oveen turvalukon, ne on jätettävä asuntoon vuokralaisen muuttaessa asunnosta pois.
Ulko-ovet pidetään lukittuina vähintään klo 20.00 – 06.00 välisenä aikana. Käytäntö vaihtelee hieman talokohtaisesti.
3. Ulkoalueet
Ulkoalueiden siisteys vaatii
– että nurmikoita tai istutuksia ei vahingoiteta
– että jätteet viedään tarkoin niille määrättyihin paikoihin
– että pihassa ei säilytetä tarpeettomasti kulkuvälineitä ja muita tarvikkeita
4. Portaikko
Portaiden ja porrashuoneiden siisteys vaatii
– että huoneistoja ei tuuleteta portaisiin vaan ovet pidetään suljettuina
– että vaatteita ei harjata eikä pölytetä portaissa
– että kotieläimet eivät kulje vapaana
– että käytävissä ja portaissa ei säilytetä irtotavaraa mm. polkupyöriä, lastenvaunuja- ja leluja tai urheiluvälineitä
– että portaissa liikutaan meluttomasti sekä ovet suljetaan mahdollisimman äänettömästi.
5. Parvekkeet
Mattoja saa tomuttaa ainoastaan tomutusta varten varatuissa telineissä arkisin klo 7.00 – 20.00. Vuodevaatteiden pölyttäminen sallittu myös porrasparvekkeilla. Asuntojen parvekkeilta pölyttäminen on ehdottomasti kielletty. Parvekkeilla on kaikenlaisen ruoan valmistaminen kielletty, esimerkiksi grillaaminen.
6. Pysäköinti
Autojen, moottoripyörien ja mopojen ajoa talojen pihoissa on vältettävä. Ko. ajoneuvot tulee pysäköidä niille osoitettuun paikkaan. Hälytysajoneuvoille on aina jätettävä kulkutilaa eli pelastustielle pysäköinti on kielletty. Vieraspaikat on varattu asukkaiden vieraille tilapäiseen pysäköintiin, ei asukkaiden omien autojen jatkuvaan pysäköintiin. Autopaikkaa ei saa käyttää muuhun kuin rekisterissä olevan moottoriajoneuvon paikoittamiseen. Lämpöpistokkeisiin ei saa jättää irrallisia sähköjohtoja.
7. Lemmikkieläimet
Huoneistojen ja huoneistopihojen ulkopuolella lemmikkieläimet on aina pidettävä kytkettyinä. Ne eivät saa häiritä talon asukkaita eikä muitakaan ihmisiä eivätkä liata rakennusta, tonttia tai talon yhteisiä tiloja. Lemmikit on vietävä tarpeilleen piha-alueen ulkopuolelle. Mahdolliset jätökset on kerättävä pois talon piha-alueelta. Asukkaan tulee huolehtia, ettei lemmikin ääntely (esim. koiran haukunta) häiritse kohtuuttomasti naapureita.
8. Tupakointi
Tupakointi on kielletty huoneistossa sekä huoneistoon kuuluvalla parvekkeella/huoneistopihalla ja yleisissä sisätiloissa. Mikäli huoneistossa on tupakoitu ja siitä on aiheutunut remonttitarvetta, vuokralainen on korvausvelvollinen remonttikustannusten osalta niissä rajoissa mitä vuokrasopimus edellyttää. Tupakantumpit on laitettava niille varattuihin astioihin.
9. Muuttoilmoitus
Asukastietojen ylläpitämiseksi muutoksista on ilmoitettava yhtiön toimistoon ja maistraattiin viipymättä. Oven avaus suoritetaan vain talokirjoilla oleville. Päivystysaikaan oven avauksesta peritään erillinen maksu.
10. Vikailmoitukset
Vesi-, lämpö- ja sähköjohtovioista on ilmoitettava heti yhtiön toimistoon tai päivystysaikaan päivystäjälle. Kaikissa asunnossa havaituissa vioissa pyydämme olemaan yhteydessä yhtiön toimistoon, josta huoltopyyntö toimitetaan eteenpäin.
Edellä olevien sääntöjen lisäksi noudatettakoon mitä yleiset lait, asetukset, kaupungin yleinen järjestyssääntö ja vuokra- sopimukset sekä yhtiökokouksen päätökset määräävät.
Nokian Vuokrakodit Oy 4.10.2019
Liesi ja uuni tulee puhdistaa säännöllisesti, jotta ne toimivat tehokkaasti. Jääkaappi/pakastin on myös sulatettava säännöllisesti, ellei niissä ole automaattista sulatusta. Tarkista samalla, että vesikourun aukko on auki ja puhdas. Keittiön kylmäkalusteet ja liesi pitää vetää pois paikoiltaa pari kertaa vuodessa ja puhdistaa alustat ja tausta huolellisesti.
Liesikuvun rasvasuodatin tulee pitää puhtaana, jotta se vetäisi kunnolla. Rasvasuodatin irroitetaan ja pestään joko käsin tai astianpesukoneessa. Kuivaa suodatin hyvin ennen kuin laitat sen takaisin paikoilleen.
Isoimmat pyykkimäärät voi kätevästi kuivata talon kuivaushuoneessa. Haethan kuivat pyykkisi mahdollisimman pian pois, jotta muidenkin pyykit mahtuvat kuivumaan. Kuivaushuone on ensisijaisesti tarkoitettu pyykkituvan käyttäjille.
Jätä kylpyhuoneen ovi raolleen suihkun tai pyykinkuivauksen jälkeen, jotta kosteus haihtuisi. Siivoamalla huolehdit myös saunasi viihtyvyydestä. Muistathan, että roskapussi on oikea paikka terveyssiteille, vauvan vaipoille ynnä muille WC- pöntön sijasta. Jos hanat ja pönttö vuotavat, ota yhteys huoltomieheen tai yhtiön toimistoon.
Tarjoamme asukkaillemme Elisa Laajakaista internetyhteyden. Ota yhteyttä palveluntarjoaja Elisaan, jotta saat sen käyttöösi. Liittymän yhteyden avauksen yhteydessä varmista yhteyden tekninen toteutus Elisan asiakaspalvelusta, verkkosivuilta tai myymälästä. Uuden laajakaistayhteyden käyttäjäksi voit rekisteröityä:
- Sähköisesti, jolloin rekisteröintiin tarvitaan verkkopankkitunnukset.
- Elisan myymälässä, jossa myyjä tekee rekisteröinnin ja vastaa liittymään liittyviin kysymyksiin.
- Soittamalla Elisan asiakaspalveluun
Huomioithan nettiyhteyttä tilatessasi tämän:
- Tarvitset netin käyttöön reitittimen, jonka voit tilata yhdessä nettiyhteyden kanssa. Hinnan näet tilauksen yhteydestä. Voit käyttää myös nykyistä reititintäsi tai modeemiasi. Varmistathan vain, esimerkiksi laitteesi käyttöoppaasta, että se tukee VDSL2-tekniikkaa.
- Tilatessasi Elisan netin muista irtisanoa mahdollisesti käytössäsi oleva muun operaattorin yhteys.
- Kaapeli-tv:n käyttäminen ei vaadi erillistä rekisteröitymistä. Tarvitset vain kaapeliverkkoon tarkoitetun television tai kaapelidigiboksin. Kaikissa laajakaistaan ja kaapeliverkkoon liittyvissä häiriötilanteissa ole yhteydessä Elisan asiakaspalveluun.
- Kaapeli-tv:n häiriötilanteissa tarkistathan, että tarvittavat kaapelit ovat huolellisesti paikoillaan. Tarvittaessa voit olla yhteydessä Elisan kuluttajapuolen vikapalveluun 010 190 240.
Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:
1 §. Yhteishallinnon tarkoitus.
Vuokratalojen asukkaiden ja omistajien tässä laissa säädetyn yhteishallinnon tarkoituksena on antaa asukkaille päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuus omaa asumistaan koskevissa asioissa sekä lisätä asumisviihtyvyyttä ja edistää vuokratalojen kunnossapitoa ja hoitoa.
2 §. Soveltamisala.
Tätä lakia sovelletaan niihin vuokrataloihin, jotka ovat aravavuokra-asuntojen ja aravavuokratalojen käytöstä, luovutuksesta ja omaksi lunastamisesta annetussa laissa (1190/93) tarkoitettujen käyttö- ja luovutusrajoitusten alaisia. (17.12.1993/1196)
Lisäksi tätä lakia sovelletaan osin muuhun asuntokantaan jos omistaja niin päättää.
3 §. Asukkaiden kokous.
Vuokranmääritystä varten muodostetun vuokranmääritysyksikön talon tai talojen asukkaat ja muut huoneistojen haltijat käyttävät tämän lain mukaista päätösvaltaansa asukkaiden kokouksessa.
4 §. Asukkaiden kokouksen koolle kutsuminen.
Asukkaiden kokous on kutsuttava koolle vähintään kerran kalenterivuodessa käsittelemään tässä laissa tarkoitettuja asioita.
Asukkaiden kokouksen kutsuu koolle asukastoimikunta tai, jos sitä ei ole, omistaja. Kokous on myös viipymättä kutsuttava koolle käsittelemään tässä laissa tarkoitettua asiaa, jos sitä vähintään yksi kymmenesosa äänioikeutetuista ilmoittamaansa asiaa varten vaatii.
Kutsu asukkaiden kokoukseen on toimitettava jokaiseen huoneistoon jaettavalla ja talon ilmoitustauluille asetettavalla ilmoituksella vähintään viikkoa ennen kokousta. Kutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltävät asiat sekä kokouksen aika ja paikka.
5 §. Äänioikeus ja vaalikelpoisuus asukkaiden kokouksessa.
Äänioikeutettuja ja vaalikelpoisia ovat kaikki talossa vakinaisesti asuvat 18 vuolta täyttäneet henkilöt. Äänioikeutettuja ovat myös liike- tai toimistotilojen välittömät haltijat siten, että heillä on kullakin huoneistoa kohden yksi ääni. Talon omistaja ei kuitenkaan ole äänioikeutettu eikä vaalikelpoinen, vaikka hänella olisi välittömässä hallinnassaan talon huoneisto.
Samaan toimielimeen ei saa valita useampia kuin yksi henkilö samasta huoneistosta.
6 §. Päätöksenteko asukkaiden kokouksessa.
Asukkaiden kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, mitä enemmistö kokouksessa annetuista äänistä on kannattanut, jollei asukkaiden kokous ole päättänyt, että jonkin asian osalta päätös on tehtävä yksimielisesti, määräenemmistöllä tai kaikkien äänioikeutettujen kannattaessa sitä taikka että vaali on toimitettava tiettyä vaalitapaa noudattaen. Vaali voidaan päättää toimittaa myös erillisessä äänestystilaisuudessa tai postitse. Äänten mennessä tasan ratkaisee vaalissa arpa ja muulloin se mielipide, jota puheenjohtaja ilmoittaa kannattavansa.
7 §. Asukastoimikunta.
Asukkaiden kokouksella on oikeus valita asukastoimikunta tai useampia asukastoimikuntia. Jos kokous valitsee useampia asukastoimikuntia tulee sen määrätä niiden toimialueista.
Samaan vuokranmääritysyksikköön kuuluvien asukastoimikuntien yhteistyöstä päättävät asukastoimikunnat keskenään.
8 §. Asukastoimikunnan toimikausi ja kokoonpano.
Asukastoimikunta valitaan kulloinkin enintään kahdeksi vuodeksi sen mukaan mitä toimikauden pituudesta päätetään asukkaiden kokouksessa. kokous päättää myös jäsenten lukumäärästä ja valintatavasta.
Asukastoimikunta tai sen jäsen voidaan erottaa kesken toimikauden asukkaiden kokouksen päätöksellä, jota on kannattanut vähintään puolet äänioikeutetuista.
9 §. Asukastoimikunnan päätöksenteko.
Asukastoimikunnan päätökseksi tulee se mielipide, mitä enemmistö kokouksessa annetuista äänistä on kannattanut. Äänten mennessä tasan ratkaisee vaalissa arpa ja muulloin se mielipide, jota puheenjohtaja ilmoittaa kannattavansa.
10 §. Asukastoimikunnan tehtävät.
Asukastoimikunnan tehtävänä on:
1) osallistua valmisteluun, neuvotella ja antaa lausunto vuokranmääritysyksikköön kuuluvien talojen talousarvioesityksestä sekä vuokran määritysesityksestä;
2) tehdä esityksiä ja neuvotella vuosittain talousarvioon sisällytettävistä korjaustoimenpiteistä;
3) osallistua valmisteluun, neuvotella ja antaa lausunto pitkänajan korjaussuunnitelmista;
4) osallistua valmisteluun, neuvotella ja antaa lausunto pitkänajan rahoitussuunnitelmista;
5) tehdä esityksiä, neuvotella ja antaa lausunto huoltosopimuksen sisällöstä, hoitojärjestelmästä sekä isännöinnin ja huoltotehtävien järjestämisestä;
6) valvoa asukkaiden ja muiden huoneistojen haltijoiden yhteiseen lukuun hoito-, huolto- ja korjaustoimenpiteiden suorittamista;
7) päättää järjestyssääntöjen sisällöstä;
8) edistää asumiseen liittyvien erimielisyyksien ratkaisemista ja tarvittaessa toimia sovittelijana häiriötapauksissa;
9) päättää yhteisten autopaikkojen, saunojen, pesutupien ja vastaavien tilojen vuokraus- ja jakamisperiaatteista ja valvoa niiden noudattamista;
10)päättää yhteisten askartelu- ja kerhohuoneiden ja vastaavien tilojen käytöstä sekä talkoiden ja muiden vastaavien yhteisten tilaisuuksien järjestämisestä;
11)päättää toimikunnan päätettäväksi siirretysti asiasta tai toimeenpanna sen tehtäväksi annettu asia edellyttäen, että asukastoimikunta on valmis ottamaan sen vastaan; sekä
12)tehdä esitys, neuvotella ja antaa lausunto muista vuokranmääritysyksikköön kuuluvia taloja koskevista asioista.
11 §. Tiedonsaantioikeus ja tiedottamisvelvollisuus.
Asukkaiden kokouksella tai asukastoimikunnalla on oikeus saada omistajalta tai tämän edustajalta tämän lain mukaisten oikeuksien käyttämiseen tarpeelliset vuokranmääritysyksikköä koskevat tiedot. Tiedot on annettava tilintarkastajan varmentamana jos asukkaiden kokous tai asukastoimikunta ne sellaisena pyytää. Jos tietojen oikeellisuutta ei voida varmentaa, on tilintarkastajan todettava tämä. Omistajan tulee myös tiedottaa vuokranmääritysyksikön asukkaille ja muille huoneistojen haltijoille vuokranmääritysyksikköä koskevista sellaisista asioista, joilla voi olla merkitystä heille tai tässä laissa tarkoitetuille toimielimille tämän lain mukaisten oikeuksien käyttämiseksi.
12 §. Asukkaiden edustus hallituksessa tai vastaavassa toimielimessä.
Asukkaiden kokouksella tai, jos samalle omistajalle kuuluu useampia vuokranmääritysyksiköitä, asukkaiden kokouksilla on oikeus nimetä ehdokkaita:
1) asunto-osakeyhtiön tai sellaisen kiinteistöosakeyhtiön, jonka tarkoituksena on omistaa ja hallita yhtä tai useampaa tässä laissa tarkoitettua taloa, hallitukseen;
2) muun kuin 1 kohdassa tarkoitetun omistajayhteisön tai -säätiön, jonka tarkoituksena on omistaa ja hallita yhtä tai useampaa tässä laissa tarkoitettua taloa hallitukseen tai vastaavaan toimielimeen taikka, jos vuokratalon hoitoa, kunnossapitoa tai talousarvion valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevat asiat pääosin kuuluvat omistajayhteisön tai -säätiön muulle toimielimelle, tähän toimielimeen; sekä
3) omistajayhteisön tai -säätiön, jonka tarkoituksena on pääosin muu kuin tässä laissa tarkoitetun yhden tai useamman talon omistaminen ja hallinta, siihen toimielimeen, jonka tehtävänä on erityisesti vuokratalon hoitoa, kunnossapitoa tai talousarvion valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevat asiat. Edellä 1 momentissa tarkoitetuista ehdokkaista on siinä tarkoitettuun hallitukseen, sitä vastaavaan tai muuhun toimielimeen valittava toimielintä täytettäessä vähintään yksi jäsen, jos jäseniä valitaan enintään neljä, ja vähintään kaksi jäsentä, jos jäseniä valitaan viisi tai enemmän. Jos 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettua toimielintä ei ole, on henkilön, jonka tehtäviin tässä laissa tarkoitetun vuokratalon hoitoa, kunnossapitoa tai talousarvion valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevat asiat kuuluvat, hoidettava nämä asiat yhteistyössä tässä laissa tarkoitettujen yhteishallintoelinten kanssa.
13 §. Kunnan välittömässä omistuksessa olevat vuokratalot.
Kunnan välittömässä omistuksessa olevan tässä laissa tarkoitetun vuokratalon hoitoa, kunnossapitoa tai talousarvion valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevat asiat on hoidettava yhteistyössä tässä laissa tarkoitettujen yhteishallintoelinten kanssa.
14 §. Asukkaiden oikeus valvoa vuokratalon talouden ja hallinnon hoitoa.
Asukkaiden kokouksella on oikeus valita valvoja seuraamaan ja tarkastamaan vuokranmääritysyksikön talouden ja hallinnon hoitoa. Asukkaiden kokouksen valitsemalla valvojalla on sama oikeus saada tietoja vuokranmääritysyksikön taloudesta ja hallinnosta, mitä on voimassa vuokratalon omistavan yhteisön tai säätiön tilintarkastajasta. Valvojan toimikausi on sama kuin yhteisön tai säätiön tilintarkastajan toimikausi. Valvojan on annettava kertomuksensa tehtävänsä suorittamisesta asukkaiden kokoukselle. Kertomus on annettava tiedoksi myös omistajalle. Valvojan salassapitovelvollisuudesta ja vahingonkorvausvastuusta on voimassa mitä yhteisön tai säätiön tilintarkastajan salassapitovelvollisuudesta ja vahingonkorvausvastuusta on säädetty.
Milloin asukkaiden kokous tai asukastoimikunta on valinnut vuokratalon omistavan yhteisön tai säätiön tilintarkastajan tai tilintarkastaja on valittu asukkaiden kokouksen tai asukastoimikunnan ehdottamista henkilöistä, hoitaa tämä tilintarkasta myös edellä 1 momentissa mainitut valvojan tehtävät, jollei omistajan suostumuksella ole valittu myös valvojaa.
Jos yhteisöllä tai säätiöllä on useita vuokranmääritysyksiköitä ja asukkaiden kokoukset tai asukastoimikunnat ovat valinneet yhteisön tai säätiön tilintarkastajan tai tilintarkastaja on valittu asukkaiden kokousten tai asukastoimikuntien ehdottamista henkilöistä, hoitaa tämä tilintarkastaja 1 momentissa tarkoiteta valvojan tehtävät kaikkien vuokranmääritysyksiköiden osalta, jollei omistajan suostumuksella ole valittu myös valvojaa tai useampia valvojia.
15 §. Vaihtoehtoiset toimintamuodot.
Asukkaiden kokous voi päättää, että toistaiseksi tai seuraavaksi toimikaudeksi ei aseteta asukastoimikuntaa, vaan sille kuuluvat tehtävät hoitaa asukkaiden kokous, omistajayhteisön tai -säätiön hallitus tai 12 §:ssä mainittu vastaava toimielin taikka asukastoimikunnan sijaan valittava luottamushenkilö. Voidaan myös päättää, että asukastoimikunta tai luottamushenkilö hoitaa vain osan tämän lain mukaan asukastoimikunnalle kuuluvista tehtävistä.
16 §. Yhteistyöelin.
Jos omistajalla on eri vuokranmääritysyksikköihin kuuluvia taloja, voidaan asettaa myös omistajan ja asukastoimikuntien välinen yhteistyöelin käsittelemään omistajan koko asuntokantaa koskevia tässä laissa tarkoitettuja yhteishallintoon liittyviä asioita.
Yhteistyöelimen asettamisesta päättää omistaja kuultuaan asukastoimikuntia tai, jos asukastoimikuntaa ei jossain vuokranmääritysyksikössä ole, asukkaiden kokousta.
Yhteistyöelin voi antaa suosituksia ja ohjeita yhteishallinnon piiriin kuuluvissa asioissa, jos yhteistyöelimelle ei kuulu päätösvalta asiassa.
17 §. Yhteistyöelimen päätöksenteko.
Jos yhteistyöelimen päätöksenteosta ei ole toisin säädetty, yhteistyöelimen päätökseksi tulee se mielipide, mitä enemmistö kokouksessa annetuista äänistä on kannattanut. Äänten mennessä tasan ratkaisee vaalissa arpa ja muulloin se mielipide, jota puheenjohtaja ilmoittaa kannattavansa.
18 §. Omistajalle asetetun velvoitteen laiminlyönti.
Jos omistaja tai hänen edustajansa laiminlyö hänelle tässä laissa asetetun tehtävän, voi lääninhallitus asettaa määräajan, jonka kuluessa omistajan tai hänen edustajansa on tehtävä suoritettava. Tehtävän suorittamista asetetussa määräajassa lääninhallitus voi tehostaa asettamalla uhkasakon. Jos on kyse tässä laissa tarkoitetun kokouksen koolle kutsumisen laiminlyömisestä, lääninhallitus voi myös oikeuttaa jonkun asukkaista kutsumaan kokouksen koolle käsittelemään tässä laissa tarkoitettua asiaa.
Ennen 1 momentissa tarkoitetun määräyksen antamista on omistajalle tai hänen edustajalleen varattava tilaisuus tulla kuulluksi asiassa. Päätös uhkasakon asettamisesta on annettava tiedoksi haasteen tiedoksi antamisesta säädetyssä järjestyksessä.
19 §. Tarkemmat säännökset.
Tarkempia säännöksiä tämän lain täytäntöönpanosta ja soveltamisesta annetaan tarvittaessa asetuksella.
20 §. Yleinen ohjaus.
Ympäristöministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä tässä laissa tarkoitetun yhteistoiminnan järjestämisestä sekä muista tässä laissa ja sen nojalla annetuissa säännöksissä tarkoitetuista tehtävistä ja niiden suorittamisesta. Valtion asuntorahastolle kuuluu yleinen ohjaus, ja se voi antaa ohjeita tässä laissa tarkoitetuissa asioissa.
21 §. Voimaantulo.
Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1991. Tätä lakia sovelletaan myös ennen sen voimaantuloa lainoitettuun 2 §:ssä tarkoitettuun vuokrataloon.
vuokranmääritysyksikköön kuuluvien talojen omistajan tulee viimeistään vuoden kuluessa lain voimaantulosta kutsua asukkaiden kokous koolle päättämään tämän lain mukaisen toiminnan aloittamisesta.
Ennen tämän lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Liputamme kaikkina virallisina ja vakiintuneina liputuspäivinä.
Tavanomaiset lemmikkieläimet ovat tervetulleita asumaan kanssasi. Sinun vastuullasi on kuitenkin huolehtia, etteivät lemmikkisi tuota vahinkoa asunnolle tai häiriötä naapureillesi. Ammattimainen eläinten kasvattaminen on kielletty. Huoneiston ulkopuolella lemmikkieläimet pidetään kytkettyinä eivätkä ne saa liata rakennusta tai piha-aluetta.
Huoneen lämpötilalla on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen ja energiankulutukseen. Patteritermostaattia ei saa peittää verhoilla tai suurilla huonekaluilla.
Jos asunnossaasi on kuuma, säädä pattereita ikkunoiden avaamisen sijasta.Tuuletustavoista tehokkain ja säästävin on lyhyt ristiveto. Ethän kuitenkaan jätä ikkunoita ja ovia auki lähtiessäsi.
Asunnoissa ei saa tehdä muutos- ja korjaustöitä ilman isännöitsijän lupaa. Tällaisia ovat esim. maalaus, tapetointi, lattiapinnoitteen vaihtaminen, kiinteiden kalusteiden vaihdot tai uusien kalusteiden asentaminen.
Jos olet unohtanut tai hukannut avaimesi, työaikana oven avaa huoltomies, muuna aikana päivystäjä. Oven avauksesta peritään maksu, joka maksetaan heti oven avaajalle. Ovi avataan vain huoneistossa kirjoilla olevalle. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.
Päivystystä iltaisin ja viikonloppuisin hoitaa SOL Kiinteistöpalvelut Oy p. 020 5700 200.
Arkena klo 16.00 – 7.00 ja viikonloppuna perjantai klo 16.00 – maanantai 7.00 Ovenavausmaksu maksutavasta riippumatta 80 €.
Näistä painikkeista saat näkyviin Pirkanmaan pelastuslaitoksen kerros- ja rivitaloihin suunnatun turvallisuusinfon ja paloturvallisuusoppaan.
Jokaisessa huoneistossa on oltava palovaroitin. Jos varoitin puuttuu, vuokranantajan pitää se hankkia. Huolehdithan palovaroittimen kunnosta ja pattereista. Palovaroitin on halpa henkivakuutus! Tulipalon sattuessa savu täyttää huoneiston jo parissa minuutissa. Varoitin antaa aikaa pelastautua.
Asukkaan velvollisuus on huolehtia vuokraamansa asunnon sekä siihen liittyvän parvekkeen, pihan tai terassin huolellisesta hoidosta. Parvekkeella vuokralaisen on huolehdittava irtoroskien, lumen ja veden poistamisesta sekä mahdollisten lasitusten säännöllisestä pesusta. Asuntopihan huolelliseen hoitoon kuuluvat muun muassa nurmikonleikkaus ja pihaa rajaavien pensaiden alustojen rikkakasvien poistaminen. Vuokralaisella ei ole oikeutta tehdä muutos- tai korjaustöitä vuokratussa huoneistossa ilman vuokranantajan lupaa. Tämä koskee myös vuokratun huoneiston käytössä olevaa piha-aluetta, terassia ja parveketta. Muutostöitä ovat muun muassa erilaiset aitarakennelmat, terassit, puiden istutus ja kaato sekä muut kiinteistön rakenteisiin tehtävät asennukset ja muutokset.
Kiinteistön yleisilmeen säilyttämiseksi etupihan istutukset on tarkoitus pitää yhtenäisinä. Viihtyvyyttä omalle pihalle tai terassille saa erilaisilla kukkaistutuksilla, ruukkuistutuksilla, istutuslaatikoilla sekä niin sanotulla ryytimaalla. Muista, että istutuksia ei kuitenkaan saa sijoittaa rakennuksen ulkoseinän viereen tai oman piha-alueen, parvekkeen tai terassin ulkopuolelle ja että poismuuton yhteydessä pihan yleisilmeen tulee olla siisti.
Pelastustiet on merkitty erillisillä kylteillä. Pelastustiet ovat vain hälytysajoneuvoja varten, joten lyhytaikainenkin pysäköinti niille on ehdottomasti kielletty. Hätätilanteessa pelastusviranomaisilla on oikeus käyttää voimakeinoja pelastusteillä olevien autojen siirtämiseksi.
Pyykinpesukoneelle on yleensä paikka WC:ssä tai kylpyhuoneessa.
Astianpesukone pitää asentaa vahingoittamatta muita keittiön kalusteita. Asennuksen saa tehdä vain alan valtuuttama ammattilainen. Muista, että vääristä tai luvattomista asennuksista aiheutuneet vahingot maksaa asukas. Tilaa maksuton astianpesukoneen asennus SOL-Kiinteistöpalvelut Oy p. 020 5700 200
Vesijohtoliitännät pitää tehdä määräysten mukaisesti. Muistathan pitää täyttöhanat kiinni, kun et käytä koneita.
Suurimmassa osassa taloista asukkaille on järjestetty pyykinpesu-ja kuivausmahdollisuus joko omassa tai lähellä olevassa toisessa talossa. Ohjeet pesutuvan käyttöön löydät pesutuvan seinältä. Jokainen käyttäjä huolehtii tilojen siisteydestä ja siitä, että vie omat pyykkinsä pois heti pyykin kuivuttua.
Siisti piha lisää asumisviihtyvyyttä. Mikäli piha-alueilla joudutaan ajamaan kulkuneuvoilla pitää noudattaa erityistä varovaisuutta ja ajaa mahdollisimman hitaasti vaaratilanteiden välttämiseksi. Leikkialueet ja -välineet on suunniteltu lasten käyttöön. Lemmikkien ulkoilutus leikkopaikoilla ei ole sallittua.
Porraskäytävä ja hissi ovat eniten yhteisessä käytössä, eivätkä sovellu kokoontumis-tai leikkipaikaksi. Paloturvallisuussyistä rappukäytävässä ei saa säilyttää tavaroita (esimerkiksi polkupyöriä, lastenvaunuja tai muita tavaroita tai harrastusvälineitä)
Omalla kustannuksella voit halutessasi asennuttaa huoneistoon esimerkiksi sälekaihtimia tai turvalukon. Asentajan pitää olla ammattilainen. Keskustelethan asennuksista myös taloyhtiön edustajan kanssa. Kun muutat pois, asennetut tavarat pitää jättää paikoilleen. Jos asennutat turvalukon, toimita yksi avain Vuokrakotien toimistoon ja yksi päivystäjälle.
Saunavuoron voit varata Vuokrakotien asiakaspalvelusta p. 03 5652 2900 tai laittamalla meille viestin asukassivujen kautta https://nokianvuokrakodit-asukassivut.etampuuri.fi/ Saunamaksu 10 € maksetaan vuokran yhteydessä. Vastan /vihdan käyttäminen yhteisissä saunatiloissa ei ole sallittua. Lemmikkieläimiä ei saa viedä saunatiloihin. Huomio talon muut asukkaat ja jätä sauna siistiksi käytön jälkeen.
Sähkölaitteiden asennukset ja korjaukset kuuluvat alan korjausliikkeille. Huoltomies vaihtaa uunin ja jääkaapin lamput. Muut lamput, putkivalaisimet ja sulakkkeet asukas vaihtaa itse.
Remontin yhteydessä joihinkin asuntoihin on asennettu kattoon valaisinpistorasioita. Niiden poistaminen tai rikkominen on ehdottomasti kielletty. Jos valaisimesi ei sovi pistorasiaan, kutsu ammattimies apuun.
Kotivakuutus
Nokian Vuokrakodit on ottanut vuokralaisilleen kotivakuutuksen LähiTapiolasta. Vakuutus kattaa asunnossa olevaa irtaimistoa. Irtaimiston lisäksi vakuutukseen sisältyy vastuuvakuutus, joka kattaa asukkaan huolimattomuudella tai varomattomuudella toiselle aiheuttamat henkilö- ja esinevahingot, joista vahingon aiheuttaja on Suomen voimassa lain mukaan korvausvastuussa. Irtaimisto – ja vastuuvakuutuksissa ovat vakuutettuina vuokralaisen lisäksi hänen kanssaan samassa asunnossa asuvat henkilöt, ellei heillä ole omaa vakuutusta. Vahingon sattuessa täytä vahinkoilmoitus verkossa osoitteessa lähitapiola.fi/pirkanmaa tai soita LähiTapiolan korvauspalveluun p. 03 3391 1200. Muistathan ilmoittaa olevasti Vuokrakotien asukas. Lisätietoja vakuutuksesta oheisista linkeistä.
Howden Finland AsumisPlus
Kiinteistöillämme on voimassa oleva Howden Finlandin AsumisPlus-asiakaseturyhmään kuuluva laaja ryhmätapaturmavakuutus. Vakuutuksesta korvataan asukkaille aiheutuneita tapaturman hoitokuluja, kadonneen avaimen aiheuttamia kustannuksia sekä äkillisen vahingon johdosta aiheutuvaa asumisen keskeytyksiä.
Vuotavasta hanasta tai WC-säiliöstä tulee ilmoittaa välittömästi huoltomiehelle. Viemäriin ei saa huuhtoa rasvoja, ruuantähteitä eikä kahvinpuruja ja WC pönttöön ei saa laittaa mikään, mikä voisi aiheuttaa putkiston tukkeutumisen.
Asukkaan tulee puhdistaa lattiakaivot. Jos asunnossa tuntuu viemärin hajua syynä saattaa olla lattiakavion kuivuminen. Laske silloin lattiakaivoon vettä.
Kun huomaat huoneistossasi tai yleisissä tiloissa vikoja tai puutteita, ilmoita heti huoltomiehelle tai Vuokrakotien toimistoon. Kiireettömän vikailmoituksen voit tehdä https://www.nokianvuokrakodit.fi/kiinteistonhoito-ja-huolto
Kaikki kiireelliset viat, kuten vesivuodot, viemärien tukkeutumiset, oven avaukset ja muut äkilliset ongelmat, jotka vaativat toimenpiteitä saman päivän aikana tulee ilmoittaa aina puhelimitse Vuokrakotien toimistoon tai SOL Kiinteistöpalveluihin. Huollon yhteystiedot löytyvät myös asuintalosi ilmoitustaululta.
Vuokrakotien toimiston aukioloaikaan arkisin klo 9-15 p. 03 5652 2900
SOL Kiinteistöpalvelut Oy (avoinna 24/7) p. 020 5700 200
Kaikkien kohteiden akuutit viat hoitaa päivystysaikaan eli arkisin klo 16:00 jälkeen ja viikonloppuisin sekä arkipyhisin SOL Kiinteistöpalvelut Oy p. 020 5700 200
Kun vakuusraha on maksettu tai vakuudelle on myönnetty maksusitoumus, sovimme vuokrasopimuksen allekirjoittamisen yksityiskohdat. Vuokrasopimus voidaan allekirjoittaa kahdella tavalla. Joko sähköisesti pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella tunnistautuen tai allekirjoittamalla sopimus toimistollamme. Mikäli vuokralaisia on kaksi, on kummankin sopijaosapuolen allekirjoitettava sähköisesti sopimus omilla tunnuksillaan.
Kun olet muuttamassa pois asunnostasi, on vuokrasopimus irtisanottava kirjallisesti.
Voit irtisanoa vuokrasopimuksesi päättymään kuun puoleen väliin tai kuun loppuun.
Esimerkiksi, jos irtisanot vuokrasopimuksen 15.päivä tai aiemmin, vuokrasopimuksesi – ja vuokranmaksuvelvollisuutesi päättyvät seuraavan kuun 15.päivä (toki halutessasi myöhemmin)
Jos irtisanot sopimuksesi kuun viimeiseen päivään mennessä, vuokrasopimuksesi ja vuokranmaksuvelvollisuutesi päättyvät seuraavan kuun viimeisenä päivänä.
Irtisanominen tulee tehdä aina kirjallisesti. Helpoiten irtisanomisen teet sähköisesti verkkosivuillamme kohdasta Vuokrasopimuksen irtisanominen. Tarvittaessa voit tulostaa sivuiltamme (kohdasta asukkaalle-lomakkeet) irtisanomisilmoituksen ja toimittaa sen allekirjoitettuna Vuokrakotien asiakaspalveluun.
Mikäli vuokrasopimus on kahden henkilön nimissä, on molempien täytettävä sähköinen irtisanomisilmoitus. Mikäli asunnon irtisanoo vain toinen osapuoli, on myös asuntoon jäävän allekirjoitettava irtisanomisilmoitus ja siten vahvistettava, että vuokrasopimus velvoitteineen siirtyy jäävän osapuolen nimiin. Lisätietokenttään on vahvistettava, että toinen osapuoli on jäämässä asuntoon ja toinen osapuoli muuttaa pois.
Vuokrakodit vahvistaa aina irtisanomisen. Kun asiakaspalvelu on vastaanottanut ja käsitellyt irtisanomisilmoituksen, tulee siitä aina kirjallinen sähköpostivahvistus. Vahvistuksen jälkeen irtisanojalle lähetetään myös muutto-ohjeet. Voit aina kysyä lisätietoja asiakaspalvelu@nokianvuokrakodit.fi.
Muuttosiivous
Asunnon muuttosiivous on tehtävä ennen avainten luovuttamista. Mikäli muuttosiivousta ei ole tehty, huoneistoon tilataan erillinen siivous, joka peritään vakuusmaksusta tai laskutetaan erikseen. Asumisesta ja huoneiston iästä johtuva normaali kuluminen otetaan huomioon huoneistoa tarkastaessa. Tarkemmat ohjeet muuttosiivouksesta saat irtisanomisen yhteydessä.
Astianpesukoneen irroitus
Jos sinulla on asunnossa oma astianpesukone, tilaa veloitukseton irroitus SOL-palveluilta numerosta 020 5700 200 ja sovi aika irtikytkennälle. Toimita astianpesukoneen paikalla ollut kaappi takaisin paikalleen.
Avainten luovutus
Kaikki asunnon avaimet, autopaikkojen avaimet ja mahdolliset lisäavaimet tulee Vuokrakotien toimistolle vuokrasopimuksen päättyessä. Puuttuvista avaimista seuraa lukon sarjoitus ja kustannukset veloitetaan poismuuttavalta.
Vakuusmaksun palauttaminen
Mahdollinen vuokravakuus palautetaan vuokralaiselle noin kuukauden kuluessa vuokrasopimuksen päättymisestä mikäli asunnon kunnossa ei ole huomautettavaa eikä vuokrarästejä ole kertynyt. Vakuus on sopimuskohtainen, sitä ei palauteta mikäli vain toinen vuokralaisista irtisanoo sopimuksen.
Mikäli
Muistathan myös
- siivota myös tyhjentää ja siivota myös asuntoosi kuuluva irtaimistovarasto
- muuttoilmoitus maistraattiin
- sähkösopimuksen irtisanominen
- omia valaisimia tai muita tavaroita ei tule jättää asuntoon, tavaroita ei saa myöskään jättää jätekatokseen.
Vuokra ja sen yhteydessä suoritettavat käyttökorvaukset kuten sauna- ja autopaikkamaksut maksetaan joka kuukauden 4. päivä. Vuokra maksetaan vuokrasopimuksen teon yhteydessä saadulla tilisiirtolomakkeella. Asukkaalla on mahdollisuus käyttää myös suoramaksua tai e-laskua.
Vuokranmaksukyvyn tilapäisesti alennuttua on asukkaan heti otettava yhteyttä vuokravalvontaan mahdollisen maksujärjestelyn tekemiseksi. Huomioithan, että 2kk vuokraa vastaava summa oikeuttaa vuokranantajan purkamaan vuokrasopimuksen. Tällöin asukkaan maksettavaksi lankeavat purkukustannuksien lisäksi myös kaikki perintäkulut, joten saatava voi kasvaa huomattavasti alkuperäisestä.
KELA ja sosiaalitoimisto myöntävät erilaisia asumiseen tarkoitettuja tukia. Nämä on asukkaan syytä selvittää hyvissä ajoin ennen muuttoa sekä päivittää tarvittaessa.
Talon ilmoitustaululta löydät tärkeimmät yhteystiedot. Pidäthän yhteiset tilat omalta osaltasi siisteinä, niin takaat kaikkien viihtyvyyden.