Autopaikat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Melkein jokaiselle huoneistolle on mahdollisuus vuokrata ainakin yksi lämpötolpallinen autopaikka. Jossain kohteissamme tämä ei kuitenkaan ole mahdollista (esimerkiksi Vihnuskatu 36, Kaarikatu 6-8 sekä Kaarikatu 10-12, tässä tapauksessa voit ilmoittaa itsesi jonottamaan autopaikkaa) Mikäli asukkaalla on tarvetta useammalle autopaikalle, se pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan. Autopaikan käyttökorvaus 10 € maksetaan vuokran yhteydessä samalla laskulla. Autopaikkoja vuokrataan vain säännöllisesti käytössä olevan rekisteröidyn auton tai moottoripyörän säilytykseen.

Vieraat voivat pysäköidä piha-aluille ainoastaan vieraspaikoille. Ajoneuvoja voi pysäköidä ainoastaan merkityille paikoille. Piha-alueilla ajoa tulee välttää, jotta ne pysyvät turvallisina ja viihtyisinä kaikille.

Jossain kohteissamme on vuokrattavana lämmitettyjä autotalleja. Autotalleja on erikokoisia ja vuokra määräytyy koon mukaan. Lisätietoja numerosta 050 3956 242 tai asiakaspalvelu@nokianvuokrakodit.fi

Avaimet

 

Asunnon avaimet voi noutaa asiakaspalvelustamme vuokrasuhteen aloituspäivänä. Mikäli asunto on tyhjä, avaimet voi hakea kaksi päivää ennen vuokrasopimuksen alkamista. 

 

ASTIANPESUKONE

 

 

 

Astianpesukoneen asennukset meillä hoitaa Sol-huoltopalvelun putkimies, eli soita 020 5700 200  ja sovi aika asennukselle. Samoin poismuutto tilanteessa soita ja sovi aika, niin putkimies käy irrottamassa astianpesukoneen.

 

 

 

Hiljaisuus ja häiriöt

 

 

 

 

Hiljaisuus alkaa kello 22.00 ja päättyy kello 07.00. Perhejuhlista tms. mahdollisesti häiriötä aiheutuvista tapahtumista on syytä sopia etukäteen naapurien kanssa.

Huoneenvuokralaissa ja järjestyslaissa on selvitetty kaikki ne rajoitukset, joiden noudattamatta jättäminen ei ole normaalia asumista. Kiinteistöillä on myös omat järjestyssääntönsä, joita tulee noudattaa yleisen viihtyvyyden ja sovussa asumisen vuoksi. Säännöt löytyvät tämän kirjasen lopusta.

Valitukset häiriöistä voi jättää kirjallisena Nokian Vuokrakodit Oy:n toimistoon, eikä nimettömänä naapurin postilaatikkoon. Valituksessa on eriteltävä häiriön laatu, tapahtuma-aika, osalliset ja mahdolliset vahingot. Valituksen tulee olla vähintään yhden ihmisen allekirjoittama.

Aiheellisesta valituksesta häiriön tuottajalle annetaan joko kirjallinen huomautus tai varoitus häiriön vakavuudesta riippuen. Häiriön edelleen jatkuessa uuteen valitukseen saakka, annetaan asukkaalle todisteellisesti kirjallinen, vakava varoitus. Seuraavan häiriön jälkeen vuokrasopimus puretaan ilman ennakkovaroitusta, ja asukas velvoitetaan muuttamaan pois asunnosta.

Mikäli kysymyksessä on vakava häiriö tai rikollinen toiminta, on syytä tehdä ilmoitus suoraan poliisille. Vahingon aiheuttajan selville saaminen on aina tärkeää, jotta mahdolliset korjauskustannukset voidaan periä. Muutoin kulut vaikuttavat kiinteistökustannuksiin, ja sitä kautta vuokriin.

Myös valittajan on syytä muistaa vastuunsa valitusta tehdessään; Väärä todistus on rangaistavaa. Nokian Vuokrakodit Oy pyrkii aina turvaamaan kotirauhan ja saattamaan häiriön tuottajat edesvastuuseen teoistaan.

 

Huoneistokohtaiset säilytystilat

 

Jokaiseen asuntoon kuuluu säilytyskomero, osaan myös kylmäkellari. Jos haluat varmistaa, että tavarasi säilyvät, hanki oviin lukot. Pidäthän myös säilytystilat siistinä.

Huoneiston korjaukset ja muutokset

Vuokranantajalla on halutessaan oikeus tulla tarkistamaan huoneiston kunto ja esitellä asuntoa uusille vuokralaisille sopimalla siitä vuokralaisen kanssa etukäteen. Vuokranantajalla on oikeua suorittaa välittömästi hoitotoimenpide tai korjaus- tai muutostyö, jota ei voida vahinkoa aiheuttamatta siirtää.

Huoneiston siisteys

Pidäthän kotisi siistinä. Pöly ja lika voivat ajan kuluessa aiheuttaa homevaurioita.

Huoneiston sisäilma

Jotta sisäilma pysyisi hyvänä, älä peitä ilmastointiventtiilejä tai muuta niiden asentoja. Muuten koneellisen ilmastointijärjestelmän toiminta voi järkkyä.

Ilmastonvaihtoventtiilit on hyvä puhdistaa kaksi kertaa vuodessa. Ohjeet saat huoltomieheltä.

Jätteiden käsittely

Muuttourakkaa tai remonttia tehdessäsi, huolehdithan jätteiden oikeasta käsittelystä. Televisiot tai keittiön tuolit eivät kuulu taloyhtiön roska-astioihin. Viethän ne kaatopaikalle tai kierrätykseen.

Romuautot ovat ikävä ilmiö missä tahansa. Autopurkamo Jorma Lahtinen ottaa vastaan autonromuja korvauksetta osoitteessa Hirvenpolku 3, Kankaantaan teollisuusalueella.

Kodinkoneista pääsee eroon 13.8.2005 alkaen ilman kaatopaikkamaksua.

Jääkaappi

Jokaisessa huoneistossa on joko jääkaappi, jää-viileäkaappi tai jääkaappi-pakastin. Jääkaapin ja kylmiön oikea lämpötila on + 5 C ja pakastimen – 18 C.

Sulatathan ja siivoathan jääkaappisi säännölliseti. Älä kuitenkaan käytä sulattamiseen teräaseita.

Kaapeli-tv

Kaikissa asuntokohteissamme on kaapeli-tv. Kiinteistö on kytketty Elisan kaapelitelevisioverkkoon ja television peruskanavat ovat maksuttomia. Television katseluun tarvitaan kaapeliverkkoon sopiva DVB-C-mallin digiboksi tai televisio. Teräväpiirtokanavien katseluun tarvitaan Cable Ready HD -hyväksytty televisio tai digiboksi.

Kaapelitelevisioon liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä palveluntarjoajaan Elisaan.

Elisan asiakaspalvelu:

Puh. 050 950 500 (pvm/mpm) ma-pe 8-20, la 9-16.30

Vikailmoitukset puh. 050 960 600 (pvm/mpm, avoinna 24 h)

Omaguru auttaa laitteiden ja palvelujen käyttöönotossa, asennuksissa ja ongelmatilanteissa, puh. 0600 900 500 (1,97 €/min + mpm/pvm) ark. 8-21, la 9-17

Kellari

Kun käyt kellarissa, sammuta valot lähtiessäsi ja tarkista, että ovet ovat lukossa.

Kuivaushuone

Isoimmat pyykkimäärät voi kätevästi kuivata talon kuivaushuoneessa. Haethan kuivat pyykkisi mahdollisimman pian pois, jotta muidenkin pyykit mahtuvat kuivumaan. Kuivaushuone on ensisijaisesti tarkoitettu pyykkituvan käyttäjille.

Kylpyhuone ja WC sekä mahdollinen huoneistokohtainen sauna

Jätä kylpyhuoneen ovi raolleen suihkun tai pyykinkuivauksen jälkeen, jotta kosteus haihtuisi. Siivoamalla huolehdit myös saunasi viihtyvyydestä. Muistathan, että roskapussi on oikea paikka terveyssiteille, vauvan vaipoille ynnä muille WC- pöntön sijasta. Jos hanat ja pönttö vuotavat, ota yhteys huoltomieheen tai yhtiön toimistoon.

Laajakaista

Nokian Vuokrakodit Oy:n kohteissa asuinhuoneistojen vuokraan sisältyy Elisan laajakaista 10 megan nopeudella. Saat yhteyden käyttöön tilaamalla Saunalahti Laajakaistan 10 megan nopeudella tai omakustanteisesti edullisella lisänopeudella tai Elisa Viihde -palvelun. Laajakaistayhteyden siirto palveluntarjoajan kanssa kannattaa hoitaa ajoissa kuntoon.

Pois muuttaessa laajakaistayhteys on katkaistava. Lisätietoja saat Nokian Vuokrakodit Oy:n henkilökunnalta tai palvelun tarjoajan asiakaspalvelusta.

Elisan asiakaspalvelu puh. 01019 0240 (pvm/mpm), ma – pe 8-19, la 10-16.30 tai saunalahti.fi ja elisa.fi

Laajakaistan tilaus:

 • saunalahti.fi/laajakaista (täytä osoitekentät ja valitse Saunalahti Taloyhtiölaajakaista 10 megaa 0-hintaisena tai haluamallasi lisänopeudella)
 • Myyntipalvelussa puh. 0800 98323 ma-pe 8-19, la 10-16.30 (numero on maksuton)

Nettiyhteyhteyksistä lisätietoja >

Laki yhteishallinnosta vuokrataloissa
Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §. Yhteishallinnon tarkoitus.
Vuokratalojen asukkaiden ja omistajien tässä laissa säädetyn yhteishallinnon tarkoituksena on antaa asukkaille päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuus omaa asumistaan koskevissa asioissa sekä lisätä asumisviihtyvyyttä ja edistää vuokratalojen kunnossapitoa ja hoitoa.

2 §. Soveltamisala.
Tätä lakia sovelletaan niihin vuokrataloihin, jotka ovat aravavuokra-asuntojen ja aravavuokratalojen käytöstä, luovutuksesta ja omaksi lunastamisesta annetussa laissa (1190/93) tarkoitettujen käyttö- ja luovutusrajoitusten alaisia. (17.12.1993/1196)

Lisäksi tätä lakia sovelletaan osin muuhun asuntokantaan jos omistaja niin päättää.

3 §. Asukkaiden kokous.
Vuokranmääritystä varten muodostetun vuokranmääritysyksikön talon tai talojen asukkaat ja muut huoneistojen haltijat käyttävät tämän lain mukaista päätösvaltaansa asukkaiden kokouksessa.

4 §. Asukkaiden kokouksen koolle kutsuminen.
Asukkaiden kokous on kutsuttava koolle vähintään kerran kalenterivuodessa käsittelemään tässä laissa tarkoitettuja asioita.

Asukkaiden kokouksen kutsuu koolle asukastoimikunta tai, jos sitä ei ole, omistaja. Kokous on myös viipymättä kutsuttava koolle käsittelemään tässä laissa tarkoitettua asiaa, jos sitä vähintään yksi kymmenesosa äänioikeutetuista ilmoittamaansa asiaa varten vaatii.

Kutsu asukkaiden kokoukseen on toimitettava jokaiseen huoneistoon jaettavalla ja talon ilmoitustauluille asetettavalla ilmoituksella vähintään viikkoa ennen kokousta. Kutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltävät asiat sekä kokouksen aika ja paikka.

5 §. Äänioikeus ja vaalikelpoisuus asukkaiden kokouksessa.
Äänioikeutettuja ja vaalikelpoisia ovat kaikki talossa vakinaisesti asuvat 18 vuolta täyttäneet henkilöt. Äänioikeutettuja ovat myös liike- tai toimistotilojen välittömät haltijat siten, että heillä on kullakin huoneistoa kohden yksi ääni. Talon omistaja ei kuitenkaan ole äänioikeutettu eikä vaalikelpoinen, vaikka hänella olisi välittömässä hallinnassaan talon huoneisto.

Samaan toimielimeen ei saa valita useampia kuin yksi henkilö samasta huoneistosta.

6 §. Päätöksenteko asukkaiden kokouksessa.
Asukkaiden kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, mitä enemmistö kokouksessa annetuista äänistä on kannattanut, jollei asukkaiden kokous ole päättänyt, että jonkin asian osalta päätös on tehtävä yksimielisesti, määräenemmistöllä tai kaikkien äänioikeutettujen kannattaessa sitä taikka että vaali on toimitettava tiettyä vaalitapaa noudattaen. Vaali voidaan päättää toimittaa myös erillisessä äänestystilaisuudessa tai postitse. Äänten mennessä tasan ratkaisee vaalissa arpa ja muulloin se mielipide, jota puheenjohtaja ilmoittaa kannattavansa.

7 §. Asukastoimikunta.
Asukkaiden kokouksella on oikeus valita asukastoimikunta tai useampia asukastoimikuntia. Jos kokous valitsee useampia asukastoimikuntia tulee sen määrätä niiden toimialueista.

Samaan vuokranmääritysyksikköön kuuluvien asukastoimikuntien yhteistyöstä päättävät asukastoimikunnat keskenään.

8 §. Asukastoimikunnan toimikausi ja kokoonpano.
Asukastoimikunta valitaan kulloinkin enintään kahdeksi vuodeksi sen mukaan mitä toimikauden pituudesta päätetään asukkaiden kokouksessa. kokous päättää myös jäsenten lukumäärästä ja valintatavasta.

Asukastoimikunta tai sen jäsen voidaan erottaa kesken toimikauden asukkaiden kokouksen päätöksellä, jota on kannattanut vähintään puolet äänioikeutetuista.

9 §. Asukastoimikunnan päätöksenteko.
Asukastoimikunnan päätökseksi tulee se mielipide, mitä enemmistö kokouksessa annetuista äänistä on kannattanut. Äänten mennessä tasan ratkaisee vaalissa arpa ja muulloin se mielipide, jota puheenjohtaja ilmoittaa kannattavansa.

10 §. Asukastoimikunnan tehtävät.
Asukastoimikunnan tehtävänä on:
1) osallistua valmisteluun, neuvotella ja antaa lausunto vuokranmääritysyksikköön kuuluvien talojen talousarvioesityksestä sekä vuokran määritysesityksestä;
2) tehdä esityksiä ja neuvotella vuosittain talousarvioon sisällytettävistä korjaustoimenpiteistä;
3) osallistua valmisteluun, neuvotella ja antaa lausunto pitkänajan korjaussuunnitelmista;
4) osallistua valmisteluun, neuvotella ja antaa lausunto pitkänajan rahoitussuunnitelmista;
5) tehdä esityksiä, neuvotella ja antaa lausunto huoltosopimuksen sisällöstä, hoitojärjestelmästä sekä isännöinnin ja huoltotehtävien järjestämisestä;
6) valvoa asukkaiden ja muiden huoneistojen haltijoiden yhteiseen lukuun hoito-, huolto- ja korjaustoimenpiteiden suorittamista;
7) päättää järjestyssääntöjen sisällöstä;
8) edistää asumiseen liittyvien erimielisyyksien ratkaisemista ja tarvittaessa toimia sovittelijana häiriötapauksissa;
9) päättää yhteisten autopaikkojen, saunojen, pesutupien ja vastaavien tilojen vuokraus- ja jakamisperiaatteista ja valvoa niiden noudattamista;
10)päättää yhteisten askartelu- ja kerhohuoneiden ja vastaavien tilojen käytöstä sekä talkoiden ja muiden vastaavien yhteisten tilaisuuksien järjestämisestä;
11)päättää toimikunnan päätettäväksi siirretysti asiasta tai toimeenpanna sen tehtäväksi annettu asia edellyttäen, että asukastoimikunta on valmis ottamaan sen vastaan; sekä
12)tehdä esitys, neuvotella ja antaa lausunto muista vuokranmääritysyksikköön kuuluvia taloja koskevista asioista.

11 §. Tiedonsaantioikeus ja tiedottamisvelvollisuus.
Asukkaiden kokouksella tai asukastoimikunnalla on oikeus saada omistajalta tai tämän edustajalta tämän lain mukaisten oikeuksien käyttämiseen tarpeelliset vuokranmääritysyksikköä koskevat tiedot. Tiedot on annettava tilintarkastajan varmentamana jos asukkaiden kokous tai asukastoimikunta ne sellaisena pyytää. Jos tietojen oikeellisuutta ei voida varmentaa, on tilintarkastajan todettava tämä. Omistajan tulee myös tiedottaa vuokranmääritysyksikön asukkaille ja muille huoneistojen haltijoille vuokranmääritysyksikköä koskevista sellaisista asioista, joilla voi olla merkitystä heille tai tässä laissa tarkoitetuille toimielimille tämän lain mukaisten oikeuksien käyttämiseksi.

12 §. Asukkaiden edustus hallituksessa tai vastaavassa toimielimessä.
Asukkaiden kokouksella tai, jos samalle omistajalle kuuluu useampia vuokranmääritysyksiköitä, asukkaiden kokouksilla on oikeus nimetä ehdokkaita:
1) asunto-osakeyhtiön tai sellaisen kiinteistöosakeyhtiön, jonka tarkoituksena on omistaa ja hallita yhtä tai useampaa tässä laissa tarkoitettua taloa, hallitukseen;
2) muun kuin 1 kohdassa tarkoitetun omistajayhteisön tai -säätiön, jonka tarkoituksena on omistaa ja hallita yhtä tai useampaa tässä laissa tarkoitettua taloa hallitukseen tai vastaavaan toimielimeen taikka, jos vuokratalon hoitoa, kunnossapitoa tai talousarvion valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevat asiat pääosin kuuluvat omistajayhteisön tai -säätiön muulle toimielimelle, tähän toimielimeen; sekä
3) omistajayhteisön tai -säätiön, jonka tarkoituksena on pääosin muu kuin tässä laissa tarkoitetun yhden tai useamman talon omistaminen ja hallinta, siihen toimielimeen, jonka tehtävänä on erityisesti vuokratalon hoitoa, kunnossapitoa tai talousarvion valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevat asiat. Edellä 1 momentissa tarkoitetuista ehdokkaista on siinä tarkoitettuun hallitukseen, sitä vastaavaan tai muuhun toimielimeen valittava toimielintä täytettäessä vähintään yksi jäsen, jos jäseniä valitaan enintään neljä, ja vähintään kaksi jäsentä, jos jäseniä valitaan viisi tai enemmän. Jos 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettua toimielintä ei ole, on henkilön, jonka tehtäviin tässä laissa tarkoitetun vuokratalon hoitoa, kunnossapitoa tai talousarvion valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevat asiat kuuluvat, hoidettava nämä asiat yhteistyössä tässä laissa tarkoitettujen yhteishallintoelinten kanssa.

13 §. Kunnan välittömässä omistuksessa olevat vuokratalot.
Kunnan välittömässä omistuksessa olevan tässä laissa tarkoitetun vuokratalon hoitoa, kunnossapitoa tai talousarvion valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevat asiat on hoidettava yhteistyössä tässä laissa tarkoitettujen yhteishallintoelinten kanssa.

14 §. Asukkaiden oikeus valvoa vuokratalon talouden ja hallinnon hoitoa.
Asukkaiden kokouksella on oikeus valita valvoja seuraamaan ja tarkastamaan vuokranmääritysyksikön talouden ja hallinnon hoitoa. Asukkaiden kokouksen valitsemalla valvojalla on sama oikeus saada tietoja vuokranmääritysyksikön taloudesta ja hallinnosta, mitä on voimassa vuokratalon omistavan yhteisön tai säätiön tilintarkastajasta. Valvojan toimikausi on sama kuin yhteisön tai säätiön tilintarkastajan toimikausi. Valvojan on annettava kertomuksensa tehtävänsä suorittamisesta asukkaiden kokoukselle. Kertomus on annettava tiedoksi myös omistajalle. Valvojan salassapitovelvollisuudesta ja vahingonkorvausvastuusta on voimassa mitä yhteisön tai säätiön tilintarkastajan salassapitovelvollisuudesta ja vahingonkorvausvastuusta on säädetty.

Milloin asukkaiden kokous tai asukastoimikunta on valinnut vuokratalon omistavan yhteisön tai säätiön tilintarkastajan tai tilintarkastaja on valittu asukkaiden kokouksen tai asukastoimikunnan ehdottamista henkilöistä, hoitaa tämä tilintarkasta myös edellä 1 momentissa mainitut valvojan tehtävät, jollei omistajan suostumuksella ole valittu myös valvojaa.

Jos yhteisöllä tai säätiöllä on useita vuokranmääritysyksiköitä ja asukkaiden kokoukset tai asukastoimikunnat ovat valinneet yhteisön tai säätiön tilintarkastajan tai tilintarkastaja on valittu asukkaiden kokousten tai asukastoimikuntien ehdottamista henkilöistä, hoitaa tämä tilintarkastaja 1 momentissa tarkoiteta valvojan tehtävät kaikkien vuokranmääritysyksiköiden osalta, jollei omistajan suostumuksella ole valittu myös valvojaa tai useampia valvojia.

15 §. Vaihtoehtoiset toimintamuodot.
Asukkaiden kokous voi päättää, että toistaiseksi tai seuraavaksi toimikaudeksi ei aseteta asukastoimikuntaa, vaan sille kuuluvat tehtävät hoitaa asukkaiden kokous, omistajayhteisön tai -säätiön hallitus tai 12 §:ssä mainittu vastaava toimielin taikka asukastoimikunnan sijaan valittava luottamushenkilö. Voidaan myös päättää, että asukastoimikunta tai luottamushenkilö hoitaa vain osan tämän lain mukaan asukastoimikunnalle kuuluvista tehtävistä.

16 §. Yhteistyöelin.
Jos omistajalla on eri vuokranmääritysyksikköihin kuuluvia taloja, voidaan asettaa myös omistajan ja asukastoimikuntien välinen yhteistyöelin käsittelemään omistajan koko asuntokantaa koskevia tässä laissa tarkoitettuja yhteishallintoon liittyviä asioita.

Yhteistyöelimen asettamisesta päättää omistaja kuultuaan asukastoimikuntia tai, jos asukastoimikuntaa ei jossain vuokranmääritysyksikössä ole, asukkaiden kokousta.

Yhteistyöelin voi antaa suosituksia ja ohjeita yhteishallinnon piiriin kuuluvissa asioissa, jos yhteistyöelimelle ei kuulu päätösvalta asiassa.

17 §. Yhteistyöelimen päätöksenteko.
Jos yhteistyöelimen päätöksenteosta ei ole toisin säädetty, yhteistyöelimen päätökseksi tulee se mielipide, mitä enemmistö kokouksessa annetuista äänistä on kannattanut. Äänten mennessä tasan ratkaisee vaalissa arpa ja muulloin se mielipide, jota puheenjohtaja ilmoittaa kannattavansa.

18 §. Omistajalle asetetun velvoitteen laiminlyönti.
Jos omistaja tai hänen edustajansa laiminlyö hänelle tässä laissa asetetun tehtävän, voi lääninhallitus asettaa määräajan, jonka kuluessa omistajan tai hänen edustajansa on tehtävä suoritettava. Tehtävän suorittamista asetetussa määräajassa lääninhallitus voi tehostaa asettamalla uhkasakon. Jos on kyse tässä laissa tarkoitetun kokouksen koolle kutsumisen laiminlyömisestä, lääninhallitus voi myös oikeuttaa jonkun asukkaista kutsumaan kokouksen koolle käsittelemään tässä laissa tarkoitettua asiaa.

Ennen 1 momentissa tarkoitetun määräyksen antamista on omistajalle tai hänen edustajalleen varattava tilaisuus tulla kuulluksi asiassa. Päätös uhkasakon asettamisesta on annettava tiedoksi haasteen tiedoksi antamisesta säädetyssä järjestyksessä.

19 §. Tarkemmat säännökset.
Tarkempia säännöksiä tämän lain täytäntöönpanosta ja soveltamisesta annetaan tarvittaessa asetuksella.

20 §. Yleinen ohjaus.
Ympäristöministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä tässä laissa tarkoitetun yhteistoiminnan järjestämisestä sekä muista tässä laissa ja sen nojalla annetuissa säännöksissä tarkoitetuista tehtävistä ja niiden suorittamisesta. Valtion asuntorahastolle kuuluu yleinen ohjaus, ja se voi antaa ohjeita tässä laissa tarkoitetuissa asioissa.

21 §. Voimaantulo.
Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1991. Tätä lakia sovelletaan myös ennen sen voimaantuloa lainoitettuun 2 §:ssä tarkoitettuun vuokrataloon.

vuokranmääritysyksikköön kuuluvien talojen omistajan tulee viimeistään vuoden kuluessa lain voimaantulosta kutsua asukkaiden kokous koolle päättämään tämän lain mukaisen toiminnan aloittamisesta.

Ennen tämän lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.

Liesi

Käytä levyn kokoisia kattiloita ja paistipannuja säästääksesi sähköä. Muista puhdistaa liesi heti käytön jälkeen.

Liputuspäivät

 

Viralliset liputuspäivät on määrätty Suomen lipulla liputtamisesta annetussa asetuksessa. Jokavuotisia virallisia liputuspäiviä on kuusi. Lisäksi virallisia liputuspäiviä ovat vaalipäivät sekä päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu virkaansa. Virallisina liputuspäivinä valtion virastot ja laitokset on velvoitettu liputtamaan.

Viralliset liputuspäivät ovat:

 • 28.2. Kalevalan päivä eli suomalaisen kulttuurin päivä
 • 1.5. Vappu eli suomalaisen työn päivä
 • toukokuun toinen sunnuntai eli äitienpäivä
 • 4.6. puolustusvoimien lippujuhlan päivä eli Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheimin syntymäpäivä
 • kesäkuun 20. ja 26. päivän välinen lauantai eli juhannuspäivä, Suomen lipun päiväksi
 • 6.12. itsenäisyyspäivä
 • päivä, jolloin Suomessa toimitetaan valtiolliset vaalit, kunnallisvaalit, Euroopan parlamentin edustajien vaalit tai neuvoa-antava kansanäänestys
 • päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu virkaansa.

Virallisten liputuspäivien lisäksi Nokian Vuokrakodit Oy liputtaa isänpäivänä, marraskuun toisena sunnuntaina.

 

Lemmikkieläimet

 

 

Myös lemmikkieläimesi ovat tervetulleita Nokian Vuokrakodit Oy:n asuntoihin. Sinun vastuullasi on kuitenkin huolehtia, etteivät lemmikkisi tuota vahinkoa asunnolle tai häiriötä naapureillesi. Koirat ja kissat on pidettävä aina kytkettyinä, myös talon pihalla.

Huolehdi koirasi kasvattamisesta, jotta se ei rähinöimällä ja haukunnalla pelota muita asukkaita. Hyvin käyttäytyvä ja ystävällinen lemmikkieläin on myös ilo naapureillesi. Koirat tulevat toimeen koiranaapureidensa kanssa parhaiten, kun saavat rauhassa tutustua toisiinsa – ja saattavatpa siinä koiranomistajatkin tutustua.

Älä jätä lemmikkiäsi pitkiksi ajoiksi yksin asuntoon. Jatkuva haukunta ja ulvonta häiritsevät naapureita eikä koirasikaan varmasti nauti pitkitetystä yksinolosta. Koira sopeutuu kyllä kaupunkiasuntoonkin, mutta vaatii päivittäin kunnon ulkoilulenkin.

Huolehdi, ettei koirasi sotke jätöksillään yleisiä piha-alueita tai lasten leikkipaikkoja. Vie siis koirasi tarpeilleen tontin ulkopuolelle. Laki edellyttää, että koiranomistaja poimii jätökset mukaansa ja toimittaa ne roska-astiaan.

 

Lämmitys

 

Asuntojen lämpötilan täytyy olla tasainen ja kohtuullinen. Säänösten mukaan lämpötila pitää säätää 21 asteeseen, poikkeama saa olla yhden asteen verran. Vaikka tämä lämpötila tuntuu joistakin asukkaista kylmältä, se on tutkimusten mukaan terveellisin. Jos lämpötila kasvaa, kasvaa myös pölyhaitta huomattavasti. Lisäksi jo yhden asteen lämmönlisäys nostaa lämmityskustannuksia noin viisi prosenttia.

Jos asunnossaasi on kuuma, säädä pattereita ikkunoiden avaamisen sijasta.Tuuletustavoista tehokkain ja säästävin on lyhyt ristiveto. Ethän kuitenkaan jätä ikkunoita ja ovia auki lähtiessäsi. Ilmanvaihdosta riippuen lämpötila saattaa vaihdella huoneen eri osissa paljonkin. Virallisesti lämpötila mitataan huoneen keskeltä puolentoista metrin korkeudelta.

Termostaatti on herkkähipiäinen. Se tarvitsee tilaa ja aikaa. Ethän pidä sen edessä paksuja verhoja. Jos ilmankierto estyy, termostaatti ei tunnista lämpötilaa. Säätelymahdollisuus on vain 2-3 astetta, voimaa siihen ei kuitenkenkaan tarvita. Vaikka olisit säätänyt lämpötilaa korkeammaksi, muista ettei patteri lämpene yhtä nopeasti. Se tokenee, kunhan termostaatti reagoi lämpötilan vaihtumiseen.

Ota myös huomioon, että äkilliset muutokset ulkoilmassa vaativat aikansa lämmön tasaantumiseksi. Jos huoneen lämpötila on pidemmän aikaa (yli vuorokauden) alle 20 astetta, ilmoita asiasta huoltomiehelle.

Maalaus ja tapetointi

 

 

Jos haluat maalata tai tapetoida huoneistoasi mieleiseksesi, ota ensin yhteyttä toimistoon. Tässä tapauksessa hoidat kulut itse.

 

 

Mankeli

 

 

Useissa taloissa on mahdollisuus mankelointiin.

Ovien avaukset ja hinnat

 

Jos olet unohtanut tai hukannut avaimesi, työaikana oven avaa huoltomies, muuna aikana päivystäjä. Oven avauksesta peritään maksu, joka maksetaan heti oven avaajalle. Ovi avataan vain huoneistossa kirjoilla olevalle. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

Päivystystä iltaisin ja viikonloppuisin hoitaa SOL-huoltopalvelu Oy p. 020 5700 200.

Arkena klo 16.00 – 7.00 ja viikonloppuna perjantai klo 16.00 – maanantai 7.00  Ovenavausmaksu maksutavasta riippumatta 80 €.

 

Palovaroitin

 

Jokaisessa huoneistossa on oltava palovaroitin. Jos varoitin puuttuu, vuokranantajan pitää se hankkia. Huolehdithan palovaroittimen kunnosta ja pattereista. Palovaroitin on halpa henkivakuutus! Tulipalon sattuessa savu täyttää huoneiston jo parissa minuutissa. Varoitin antaa aikaa pelastautua.

Parveke

Käytä parvekkeella vain maadoitettuja sähkölaitteita. Grillaaminen on sallittu vain sähkögrillillä. Pidä koristeet kaiteen sisäpuolella. Ethän valuta vettä alakerran parvekkeelle kastellessasi kukkia. Parvekkeelta ei saa heitellä pieniäkään tavaroita. Tamppaa matot pihan mattotelineessä.

Pelastustiet

Pelastustiet on merkitty erillisillä kylteillä. Koska pelastustiet ovat vain hälytysajoneuvoja varten, lyhytaikainenkin pysäköinti niille on ehdottomasti kielletty. Hätätilanteessa pelastusviranomaisilla on oikeus käyttää voimakeinoja pelastusteillä olevien autojen siirtämiseksi.

Pesukoneet

Pesukoneelle on yleensä paikka WC:ssä tai kylpyhuoneessa. Astianpesukone pitää asentaa vahingoittamatta muita keittiön kalusteita. Asennuksen saa tehdä vain alan valtuuttama ammattilainen. Muista, että vääristä tai luvattomista asennuksista aiheutuneet vahingot maksaa asukas.

Vesijohtoliitännät pitää tehdä määräysten mukaisesti. Muistathan pitää täyttöhanat kiinni, kun et käytä koneita.

Pesula

Kun tarvitset pesulaa, muista merkitä se ajanvarauslistaan. Pesukoneet on varustettu kolikkoautomaateilla, Avant- korttirahastimella tai Teleplay- rahastimella. Noudatathan käyttöohjeita. Katkaise virta ja sulje hana käytön jälkeen.

Piha

Piha on taloyhtiön sydän. Jotta viihtyvyys säilyisi, varo pihan kasveja ja vie roskat roskikseen. Vahingon sattuessa korjaa lemmikkisi jätökset pois.

Porraskäytävät

Paloturvallisuuden takaamiseksi älä säilytä polkupyöriä, vauvan rattaita ja muita tavaroita rappukäytävissä. Tyhjät rappukäytävät helpottavat myös siivoojien työtä.

Sallitut lisälaitteet

 

Omalla kustannuksella voit halutessasi asennuttaa huoneistoon esimerkiksi sälekaihtimia tai turvalukon. Asentajan pitää olla ammattilainen. Keskustelethan asennuksista myös taloyhtiön edustajan kanssa. Kun muutat pois, asennetut tavarat pitää jättää paikoilleen. Jos asennutat turvalukon, toimita yksi avain Nokian Vuokrakodit Oy:lle ja yksi päivystäjälle. 

 

Saunatilat

 

Saunavuoroja voit varata taloyhtiön toimistolta. Saunamaksut maksetaan vuokran yhteydessä.

Sähkölaitteet

 

Sähkölaitteiden asennukset ja korjaukset kuuluvat alan korjausliikkeille. Huoltomies vaihtaa uunin ja jääkaapin lamput. Muut lamput, putkivalaisimet ja sulakkkeet asukas vaihtaa itse.

Remontin yhteydessä joihinkin asuntoihin on asennettu kattoon valaisinpistorasioita. Niiden poistaminen tai rikkominen on ehdottomasti kielletty. Jos valaisimesi ei sovi pistorasiaan, kutsu ammattimies apuun.

Valaisimien kattorasioita ei saa avata. Jos siihen on tarvetta, sen saa tehdä vain valtuutettu sähköasentaja. “Ei tässä sähkömiestä tarvita” on monen viimeiset sanat.

 

Tekniikka

 

Asuntoa on helppo oppia käyttämään. Asuntojen tekniikan ovat suunnitelleet ja ammattilaiset rakentaneet siten, että asukkaan toimenpiteitä ei tarvita.

Laitteiden toimivuuden varmistamiseksi, on asukkaan paikallaan huolehtia perusasioista.

 • muista puhdistaa keittiön liesituulettimen suodatin tasaisin väliajoin.
 • ikunoiden yhteydessä olevat korvausilmaventtiilit on syytä pitää aina auki. Korvausilma päästetään keittiöön erillisen venttiilin kautta tai ikkunanpuitteiden tiivistämättömästä osasta.
 • pidä tekniset laitteet putipuhtaana.
 • voitele silloin tällöin ovisaranat ja lukot tai ikkunasalvat normaalilla ohuella voiteluaineella, esimerkiksi ompelukoneöljyllä.
 • lattiakaivot ja pesualtaiden hajulukot on aika ajoin puhdistettava hiuksista ja muista mömmöistä. Pikku loraus Tolua aukaisee viemärin tukkoisen nenän.
 • ilmastointiventtiilit on pidettävä auki, jolloin huoneen ilma pysyy raikkaana ja korvausilma pääsee sisään. Ole koskematta venttiilin säätöihin.
Turvallisuus

Erityisesti perheen pienempien takia asunnon turvallisuus on todella tärkeätä. Ikkunoiden lukitus on tarkistettava ja huonekalujen sijainti ettei lapsi pääse kiipeämään ikkunaa vasten. Käyttämättömät pistorasiat on suojattava tulpilla. Myös kemikaalit ja pesuaineet on pidettävä kaukana lapsista.

Palovaroitin on halpa ja tehokas. Parissa minuutissa tuli kerkiää täyttämään huoneiston. Varoitin antaa aikaa pelastautua kuumilta liekeiltä.

Varo varkaita!

Lukitse ovesi takalukkoon poistuessasi asunnostasi. Älä säilytä arvokasta omaisuutta piha- tai ullakkovarastoissa. Halutessasi varmuuslukon ja ovisilmän, asentaminen on myös mahdollista. Nämä jäävät asuntoon pois muuttaessasi. Avain on luovutettava kiinteistönhoitajalle. Vain valtuutettu lukkoasentaja saa asentaa varmuuslukon.

Vesijohtoliitännät pitää tehdä määräysten mukaisesti. Muistathan pitää täyttöhanat kiinni, kun et käytä koneita.

Vakuusmaksu

 

Asukkaalta peritään vuokrasuhteen alkaessa 1-3 kuukauden vakuusmaksu sen vahingon varalle, että vuokralainen ei täytä huoneenvuokralain mukaisia velvoitteitaan.Pois muuttaessaan asukas saa vakuusmaksun takaisin, jos hän on hoitanut asuntoaan hyvin, eikä siellä ole enempää vikoja tai puutteita, kuin mitä voidaan kohtuullinen kuluminen huomioon ottaen olettaa.

Vuokrasuhteen alkaessa ja päättyessä suoritetaan asunnon tarkastus asukkaan kanssa ja täytetään tarkastuslomake. Tarkastuksessa käydään läpi huoneiston lisäksi mahdollinen parveke ja/tai terassi, piha-alue, kylmäkellari sekä irtaimistovarasto.

Asukkaan sisäänmuuton yhteydessä sovitaan niistä korjauksista, jotka tehdään, jotta huoneisto on talon ikään nähden asianmukaisessa kunnossa.

Asukkaan poismuuton yhteydessä asunto tarkastetaan. Mahdolliset viat ja puutteet kirjataan lomakkeeseen ja verrataan tarkastuksen tulosta sisäänmuuton yhteydessä täytettyyn tarkastuslomakkeeseen. Tämän perusteella määritetään, onko asumisaikana asunto kulunut enemmän, kuin mitä normaalisti voidaan kohtuudella olettaa. 

Uuden asukkaan ilmoittamatta jättämät virheet tai puutteet katsotaan hänen itsensä aiheuttamiksi.
Vakuusmaksusta pidätetään mahdollinen vuokravelka ja/tai asukkaan aiheuttamien vahinkojen korjauskustannukset. Mikäli maksettu vakuusmaksu ei riitä em. kustannuksiin, joudutaan ylimenevä osa perimään joko vapaaehtoisesti tai oikeusteitse.

 

Vakuutukset

 

Nokian Vuokrakodit Oy on ottanut kaikille asukkailleen kotivaakuutuksen LähiTapiolasta, joka sisältyy vuokraan. Vahingon sattuessa ota yhteyttä suoraan LähiTapiola Pirkanmaa p. 03 3391 1200 tai Nokian toimistoon (Prisma) Yrittäjäkatu 10.

Vikojen ilmoittaminen

 

Kun huomaat huoneistossasi tai yleisissä tiloissa vikoja tai puutteita, ilmoita heti huoltomiehelle tai yhtiön toimistoon.

Toimiston puhelin 050 395 6238.

 

Vuokrasopimus

 

Asukkaaksi valituille ilmoitetaan vuokralle annettavan asunnon sijainti, koko, vuokran suuruus sekä muuttopäivä. 3-4 päivän kuluessa tästä on valitun asukkaan varmistettava ottaakko hän tarjotun asunnon vastaan.

Ennen vuokrasopimuksen kirjoittamista on uuden asukkaan suoritettava pääsääntöisesti yhden kuukauden vuokran suuruinen vakuusmaksu. Tämä on huoneenvuokralain mukainen käytäntö ja vakuus siitä, että vuokralainen maksaa vuokran ajallaan sekä vastaa mahdollisista korjaus- ym. kuluista pois muuttaessaan. Vuokrasopimus allekirjoitetaan toimistossa vakuusmaksun suorittamisen jälkeen. Avaimet luovutetaan kun asukas on suorittanut ensimmäisen kuun vuokran.

Nokian Vuokrakodit Oy pyrkii siihen, että vuokrattava asunto on moitteettomassa kunnossa. Mikäli pois muutettaessa asunnossa havaitaan vikoja tai puutteita katsotaan ne vuokrasuhteen aikana ilmenneiksi, ja asukas on tällöin korvausvelvollinen.

Muut asumisen ehdot löytyvät mm. vuokrasopimuksesta ja huoneenvuokralaista.

 

Vuokrasopimuksen irtisanominen

 

Kun olet muuttamassa pois asunnostasi, muistathan sanoa vuokrasopimuksesi irti huoneenvuokralain vaatimalla tavalla eli kirjallisesti. Muu kuin kirjallinen irtisanomisilmoitus on pätemätön.

Muista muuttaessasi!

 • sähkösopimus
 • puhelimen siirto
 • virallinen muuttoilmoitus
 • osoitteenmuutos postiin
 • tuloilmoitus kiinteistönhoitajalle
 • varmista, että vuokrat ja maksut on hoidettu
 • siivoa huoneisto – muuten saat laskun siivouksesta
 • palauta KAIKKI avaimet – muuten lukko vaihdetaan laskuusi
Vuokran Maksamisesta

 

Vuokra ja siihen liittyvät maksut suoritetaan Nokian Vuokrakodit Oy:n asunnoissa etukäteen kunkin kuukauden 4. päivään mennessä. Vuokra maksamiseksi jaetaan viitteelliset pankkisiirtokuitit ja perintää seurataan atk:n välityksellä. Maksukuitit on hyvä pitää tallessa mahdollisten epäselvyyksien hoitamiseksi. Vuokran voi maksaa myös suoramaksulla tai e-laskulla.

Kaikki kiinteistön kustannukset hoidetaan vuokratuloilla, joten vuokrien maksuhäiriöt aiheuttavat aina kuluja ja korkokustannuksia maksuvelvolliselle sekä kiinteistölle. On siis kaikkien edun mukaista maksaa vuokra ajallaan.

Vuokranmaksukyvyn tilapäisesti alennuttua on asukkaan heti otettava yhteyttä toimistoon maksujärjestelyjen aikaansaamiseksi. Kahden rästiin jääneen vuokran jälkeen vuokrasopimusta ryhdytään purkamaan. Tällöin asukkaan maksettavaksi lankeavat purkukustannuksien lisäksi myös kaikki perintäkulut, joten saatava voi kasvaa huomattavasti alkuperäisestä.

KELA ja sosiaalitoimisto myöntävät erilaisia asumiseen tarkoitettuja tukia. Nämä on syytä selvittää hyvissä ajoin.

 

Vuokrasuhteen alkaessa ja päättyessä

 

Kun muutat asuntoon tai sieltä pois, vuokranantaja tarkistaa huoneiston kunnon. Huolehdi, että olet mukana tarkastamassa huoneistoa.

Tarkastuksen yhteydessä täytetään muuttotarkastuslomake, johon merkitään asunnon kunto ja mahdolliset korjaukset.

Vuokrasuhteen irtisanominen tapahtuu huoneenvuokralain mukaan. Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu.

Yhteiset tilat

Talon ilmoitustaululta löydät tärkeimmät yhteystiedot. Pidäthän yhteiset tilat omalta osaltasi siisteinä, niin takaat kaikkien viihtyvyyden.

Yleinen järjestys

Yhtiön taloissa noudatetaan yleisiä järjestyssääntöjä.

Asukkaan muistilista