Julkaistu

Toimiva ilmanvaihto asunnoissa

Korvausilmaventtiilin käyttö

Ikkunan karmin yläosassa on raitisilmakanava, jonka päälle on asennettu korvausilmaventtiili ja suodatinyksikkö. Toimiva ilmanvaihto hallitusti edellyttää riittävää korvausilman saantia asunnon ulkopuolelta.

Korvausilmaventtiili olisi syytä pitää vähintään puoliavoimena, jolloin korvausilma tulisi hallitusti huoneistoon. Venttiilin aukaiseminen vähentää hallitsemattoman korvausilman pääsyä huoneistoon. Hallitsematonta korvausilmaa tulee huoneistoon esimerkiksi ovien alta, postiluukusta, lattian rajapinnoista yms.

Mikäli asunnon ilmanvaihto ei toimi vaaditulla tavalla, saattaa tapahtua monenlaisia lieveilmiöitä. Tällaisia ovat esimerkiksi peseytymisestä aiheutuvan kosteuden tiivistyminen saumoihin, joka johtaa ajan myötä saumojen tummentumiseen.

Venttiili on täysin auki, kun molemmat sen säätönupit osoittavat venttiilin reunoja kohden. Korvausilmaventtiili on suljettu, kun nupit osoittavat keskustaa kohden, (malleissa voi olla eroja). Puolittain avonaiseksi venttiili saadaan, kun jompikumpi nupeista osoittaa venttiilin reunaa kohden ja toinen keskustaa kohden.

Vedettävissä malleissa raitisilmaventtiiliä säädetään vetämällä narusta. Tärkeää on, että ilma tulee huoneistoon. Kesällä tuloilmaventtiili voi olla täysin auki ja talvella lähes kiinni.

Huolto-ohjeita:
  • Asukkaan tulisi huoltaa ja puhdistaa huoneistojen raitisilmaventtiileitä säännöllisesti esimerkiksi imuroimalla, jotta tuloilman saanti huoneistoihin mahdollistetaan halutulla tavalla.
  • Karmiventtiilien puhdistus tulisi suorittaa noin 3-4 kertaa vuodessa ulkoilman epäpuhtauksista johtuen.
  • Venttiilin ja suodatinyksikön putsaaminen on yksinkertaista: Korvausilmaventtiiliyksikkö irrotetaan avaamalla ruuvit, joilla se on kiinnitetty ikkunan karmiin. Suodatinkotelon sisällä on suodatinverkko (uusittiin jokaiseen huoneistoon tarkastuksen yhteydessä), joka voidaan puhdistaa. Ilmanvaihtokanavan voi imuroida, jonka jälkeen osat voi asentaa takaisin paikoilleen.
  • Liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistus suoritetaan avaamalla liesituulettimen alta löytyvät nipsut, jolloin alapuolinen kotelo aukeaa (mallista riippuen voi olla eroja). Suodatin irrotetaan kotelosta, voi pestä astianpesukoneessa. Liesituulettimen rasvasuodattimen takana on yksi poistoilmaventtiileistä.
  • Poistoventtiilien avaaminen ja putsaaminen olisi hyvä toteuttaa säännöllisesti (vähintään 2 kertaa vuodessa tai tarvittaessa). Poistoilmaventtiili aukeaa, kun venttiilin ulkokehää pyörittää vastapäivään noin puolikierrosta. Kehikon ja sisustan voi pestä pölystä esimerkiksi veden alla. Ota mahdolliset vaimenninosat pois ennen pesua.

Mikäli ilmanvaihtoon liittyviä vikoja tai ongelmia ilmenee, olkaa ystävällisiä ja ottakaa yhteyttä pikaisesti Nokian Vuokrakodit Oy:n kiinteistösihteeri Sirpa Alamettälään. Ilmoituksista tehdään kirjallinen työmääräin ja asiaa viedään sitä kautta mahdollisimman pikaisesti eteenpäin.

sirpa.alamettala@nokianvuokrakodit.fi

 

Ystävällisin terveisin

 Nokian Vuokrakodit Oy